Rólunk

A Karaván Színház kezdeményezésére öt színház koprodukciójában a Nemzeti Színház nagyszínpadán látható a sokunk számára ismert zenés mesejáték. Urbán Gyula meséjének üzenete ma aktuálisabb, mint valaha. A gyermekes családok számára maradandó színházi élményt nyújt a látványos előadás, mely egy példátlan szakmai összefogás eredményeként jött létre.

Az Egerek Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című művéből készült, és hordozza a Karaván Színház missziójának fő gondolatait: a békés egymás mellett élés hirdetése, a roma és nem roma emberek közötti szerencsés találkozások számának gyarapítása, mindezt a színház és a tehetséggondozás eszközrendszerével megvalósítva.
A Karaván Művészeti Alapítvány 2000. évben indult Nyári Oszkár színművész vezetésével. Azért jött létre, hogy tehetséges, hátrányos helyzetű, elsősorban cigány gyerekek, fiatalok számára tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen Budapesten. 2002-ben a színi növendékek első vizsgamunkájaként mutatták be a Piccolo (ma Pince-) Színházban a Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejátékot, hogy aztán a darab 8 éven át a színház repertoárján szerepeljen. A közönség vevő volt az antirasszista mondanivalóra, ami a tehetséges színinövendékek előadásában újszerűen és nagy energiával nyilvánult meg a színpadon. Nem csoda, hogy hasonlóan sikeres gyermekelőadások mellett is ez lett a Karaván emblematikus előadása.

Ez egy Romeo és Júlia történet, amely a fehér és a szürke egércsaládok között zajlik egy sajtműhelyben. A konfliktusforrás az egerek között természetesen a szőrszín különbözősége, a másság („Ezek olyan… amolyanok!” – mondja a fehér egér mama a szürkékről.). A két család gyermekei, Soma és Fruzsina azonban első látásra egymásba szeretnek…

Az Egerek műsorra tűzése a 2014/15-ös évadban a Nemzeti Színház fogékonyságát mutatja arra, hogy megszólítsa, és faji előítéletektől mentes gondolkodásra nevelje a legkisebb korosztályt. Az Egerek egy látványos, zenés mesejáték, amelyben a nézők egérléptékből követhetik a történetet. Az Egerekben hivatásos színészek mellett sok kis színes gyerekegér (gyegér)is szerepel.

A nézőgyerekek az előadás szünetében sem maradnak elfoglaltság nélkül, erről a Sajteső című kinect animációs játék gondoskodik. Az előadás egy eddig példa nélküli összefogás eredményeként jött létre, s az elkövetkező évadokban több színházban is repertoáron lesz.